Hardangervidda

Reksjå - Hardangervidda

For de som ønsker  en kort vei til gode fiskevann på vidda, er kanskje dette turen for deg. Her er det fin mulighet til å ta med barna.  Det er litt steinete i starten, men etterhvert blir det fine stier innover mot Reksjå.  Ta bilen helt inn til Synken som er nordvest for Kalhovd Turisthytte. 


Onsdag 26.juli - ReisedagBle noen stopp på vei oppover for å nyte den flotte utsikten ved Tinnsjøen og på vei oppover mot Kalhovd. Ingen tvil om at jeg bor i et flott fylke! Til info er veien oppover mot Kalhovd veldig humpete og smal. Det ble en del stopp på vei opp for å la motgående kjøretøy passere. Passerte turisthytta og kjørte opp mot Synken som er siste stopp før vidda. Husk å ta med kontanter for parkeringsavgift. Når jeg var her kostet det 50 kroner døgnet.


Turen ble planlagt i grove trekk på forsommeren. Dessverre er det ikke alltid det går som man ønsker da Anders ikke kunne bli med på turen i år. Årets tur skulle i utgangspunktet være en liten en på maks 4 dager. Jeg forberedte meg på en tur fra onsdag til søndag med kjøp av fiskekort, proviant og en sekk som til slutt nærmet seg 30 kg. Det var i utgangspunktet alt for mye, men ruta jeg skulle gå var kort sammenlignet med hva jeg tidligere har gått. Avstand fra parkering ved demningen sørlige del av Mårvatnet til rasteplass var rundt 10 km, noe som er overkommelig med 30 kilo på ryggen.

Fikk sekken plassert på ryggen og følte fort at hofteledd ikke hadde kjent  tung sekk på god tid. Det gikk trått de første kilometerne, men "maskinen" ble etterhvert god og varm:) Det er i overkant av 100 høydemeter opp til Grysletjønni. En kjenner det er verdt strevet når en kommer over høyden ved Mårshallene og kikker nedover mot vannene Grysletjønni, Bergbutjønni, Reksjå og Sundfjorden. Tenkte i mitt stille sinn at her måtte det jo bare være fisk. Fikk for øvrig tips om at Grysletjønni hadde bra med fisk. Da jeg kom med ned i dalen skjønte jeg at dette var et populært sted. Så fort en 4-5 telt. Ingen tvil at det var ferietid:). Folkesky som jeg er i skog og fjell fant jeg et bortgjemt sted helt nordvest av Grysletjønni. Fikk satt opp telt og etterhvert en provisorisk gapahuk med tanke på værvarselet for morgendagen (øs-pøs). Laga til meg en stol og kokte opp litt vann til turmaten. Fiskortet var gjeldende fra torsdag. Kjente at jeg var spent på hvordan fisket ville bli. Krysset fingre for at jeg ikke skulle miste noen spinnere og sluker og at fiskelykken var på plass. La meg i respektabel tid.


Torsdag 27.juli - Regntung dag og fisk på kroken


Våkna midt på natta av at det plaska på duken. Varslet stemte godt. Øreproppene i og sove videre. Våkna opp på morrakvisten av opphold. Raska på meg klærne og fikk i meg mat. Akkurat da jeg tok første slurk av kaffikoppen ble høydedraga sør for meg mer og mer uklar. Regnet var i anmarsj, noe det gjorde resten av dagen. Krøyp inn i teltet og tok på meg regnbuksa og skalljakka og bar avgårde med fiskestanga. Regn skulle ikke stoppe en som var superklar for napp på kroken. Fikk fort kjenne at Grysletjønni var ganske grunt vann. Mista en spinner etter andre kast. Erfaren som jeg er etter mange tap av kroker, bruker jeg en billig spinner for å sjekke hvordan dybden er på vannet. Dette var faktisk en av kun to jeg mista på turen. Ganske imponert over meg selv der. Fiska meg fra nordvestligde del av Grysletjønni til østlig del. Fikk noen napp på veien, men fikk først en på kroken i østlig del. Jippi, en ørret på 250 gram. Var dette bare ren flaks, eller var det mer å få? Kasta fort ut igjen, og etter fjerde kastet trodde jeg at jeg hadde bånna, men det var bare nok en ørret:) Denne gang 400 gram. YES, middagen var redda:) Prøvde noen kast til, men etter å stått ute i regnværet i rundt fire timer kjente jeg at det var på tide med et skift. Fiska meg tilbake ved å gå innom vannet rett nord for Grysletjønni og vannet rett ved teltplass. Ingen fisk.

Faktisk så skjedde det ikke mer denne dagen. Hadde tenkt å ta meg en tur opp til vannet Holken og de andre vanna nevnt tidligere i rapporten. Været stoppa meg. Uten mulighet til å fyre opp bål, og søkkvåte klær bestemte jeg meg for å holde meg i teltet. Her koste jeg meg med stekt fisk, en god bok og litt musikk. Det er tur dette og:)


Fredag 28.juli - Hjemtur


Regnet fortsatte utover natta. Ganske imponert over hvor mye regn teltet tåler, og takk og pris for det:) Våknet opp til regn. Ikke overraskende igrunn. Heldigvis stoppa det utpå formiddagen. Kjente der at jeg hadde fått nok av dårlig vær. Min filosofi er ikke å være lenge på tur, men å få jorda seg. Denne gangen fikk jeg slappa av mye på kort tid. Mindfullness fikk jeg også mulighet til før avreise. Jeg vendte nesa mot bilen, men da en annen vei tilbake. Tok en runde rundt Mårsnos-toppen via Hestedalen. Fiska meg ned Reksjåstrengen, Bakketjønn og Kongstjønn. Ingen napp på disse, men det vaka masse på midtre vannet ved Reksjåstrengen. Det var her jeg mista min andre spinner. Her skulle jeg gjerne prøvd meg mer, men vannet var veldig grunt. En med fluefiskestang hadde nok fått noen fisk på kroken her. Men-men...jeg fikk da i minste to fisk. Jeg var fornøyd med det.


Anbefaler andre en tur opp hit - Grysletjønni har mer fisk å by på. Vurderer å ta med ungene hit da det ikke er så langt å gå samtidig som det er gode sjanser for fisk.